Šrotování obilí

Šrotování obilí: Význam, Proces a Využití ve Zemědělství

Šrotování obilí je klíčový proces v zemědělství, který hraje důležitou roli při zpracování obilných plodin. Tento postup je zásadní pro získání krmiva pro dobytek, ale také má významné využití v potravinářském průmyslu. V tomto článku se podíváme na význam, proces a různá využití šrotovaného obilí.

Význam šrotování obilí:

  1. Zvýšení stravitelnosti: Šrotování obilí pomáhá rozdrolit obilné zrna na menší části, což zvyšuje stravitelnost pro dobytek a zlepšuje vstřebávání živin.

  2. Zpracování celých plodin: Mnoho plodin obsahuje nejen semena, ale i stonky a listy. Šrotování umožňuje efektivní zpracování celých plodin a využití všech dostupných částí.

  3. Optimalizace výživy dobytka: Šrotování obilí je klíčové pro vytváření směsí, které optimalizují výživu dobytka. Různé druhy obilí mohou být šrotovány a smíchány podle potřeb.

  4. Zlepšení skladovatelnosti: Šrotované obilí může být lépe skladováno než celá zrna, což usnadňuje jeho skladování a distribuci.

Proces šrotování obilí:

  1. Mlýnský proces: Tradičním způsobem šrotování je použití mlýnů. Zrna obilí jsou v mlýnech rozdrcena a rozdělena na menší části.

  2. Válcování: Moderní technologie využívá válců, které protínají obilí a vytvářejí drobné kousky. Tento proces je obzvláště účinný při šrotování obilí pro dobytek.

  3. Využití speciálních strojů: Existují speciální stroje, které jsou navrženy k šrotování obilí. Tyto zařízení mohou být nastaveny podle požadované velikosti šrotu. Pro šrotování obilí v domácích podmínkách je možné použít malé šrotovníky na obilí které můžete zakoupit zde:  https://www.fpnaradi.cz/chovatelske-potreby/elektricky-srotovnik-na-obili/ 

Využití šrotovaného obilí:

  1. Krmné směsi: Šrotované obilí je klíčovým prvkem v krmných směsích pro dobytek. Poskytuje nutričně bohatou stravu, která podporuje růst a zdraví zvířat.

Šrotování obilí je nezbytným krokem při zpracování obilných plodin, který umožňuje efektivní využití této cenné suroviny.