Chov slepic

Jak úspěšně chovat slepice a vybrat vhodný kurník pro jejich pohodlí

Chov slepic v domácím prostředí může být nejen zábavný, ale také poskytuje čerstvá vajíčka a příjemné společenství. Zde najdete klíčové informace o tom, jak úspěšně chovat slepice a jak vybrat vhodný kurník pro jejich pohodlí.

1. Výběr vhodného plemene: Zvolte plemeno slepic podle svých potřeb. Některá plemena jsou specializována na výrobu vajec, jiná na maso. Různá plemena se liší ve velikosti, barvě peří a charakteru.

2. Zabezpečení dostatečného prostoru: Každá slepice by měla mít dostatek místa pro pohyb. Zajistěte alespoň 2-3 čtvereční stopy prostoru na jednu slepici v kurníku a také dostatečný výběh. Větší prostor podporuje jejich pohyb a zabraňuje stresu.

3. Bezpečnost a ochrana: Kurník by měl být dobře zabezpečený proti predátorům. Použijte kvalitní síť nebo ohradu kolem výběhu a kurníku, aby se slepice cítily v bezpečí. Vhodný kurník vyberete zde u nás: https://www.fpnaradi.cz/chovatelske-potreby/kurnik-pro-slepice-l/ 

4. Dobrá ventilace: Zajistěte dostatečnou ventilaci v kurníku, abyste zabránili přehřívání a zlepšili kvalitu vzduchu. Otevřená okna nebo ventilační otvory jsou klíčové pro udržení zdravého prostředí.

5. Hnízda a úkryty: Poskytněte slepicím vhodná hnízda a úkryty pro klidné snášení vajec. Hnízda by měla být umístěna na klidném a tmavém místě pro lepší klid slepic.

6. Kvalitní krmení: Zajistěte vyváženou stravu obsahující všechny nutriční potřeby slepic. Mějte k dispozici dostatek čisté pitné vody.

7. Čistota a údržba: Pravidelně čistěte kurník a výběh od trusu. Udržujte čisté a suché prostředí, což pomáhá prevenci nemocí a parazitů.

8. Denní péče a pozorování: Věnujte slepicím každodenní pozornost. Pozorujte jejich chování a zdraví. Časná detekce problémů umožňuje rychlou léčbu.

9. Bezpečné oplocení: Při výběru oplocení pro výběh si dejte pozor na bezpečnost slepic. Zabrání to vstupu predátorům a zároveň umožní slepicím pohyb.

Slepice jsou společenská a aktivní zvířata, a jejich přirozené chování zahrnuje několik klíčových aspektů, které je důležité vzít v úvahu při jejich chovu:

  1. Sociální struktura: Slepice mají vyvinutou sociální strukturu v rámci hejna. Každá slepice má své místo ve v hierarchii, a to může ovlivnit její chování a interakce s ostatními.

  2. Zobání a prozkoumávání: Slepice mají přirozený pud zobat a prozkoumávat okolí. Tento druh chování je důležitý pro objevování potravy, hledání hmyzu a semen, a udržování mentální stimulace.

  3. Hnízdění: Slepice mají přirozený instinkt hnízdění, který se projevuje ve stavbě hnízd a snášení vajec. Je důležité poskytnout jim vhodné místo pro hnízdění a klidný čas pro snášení vajec.

  4. Koupání se v prachu: Koupání se v prachu je přirozený způsob, jak slepice udržují své peří čisté a zdravé. Poskytnutí písku nebo prachu ve výběhu umožní slepicím uspokojit tuto potřebu.

  5. Společenský kontakt: Slepice jsou společenská zvířata a mají rády společnost ostatních slepic. Interakce s ostatními v hejnu jsou důležité pro jejich sociální pohodu.

  6. Pohyb a vyběhávání: Slepice mají přirozenou potřebu pohybu a vyběhávání. Zajištění dostatku prostoru pro pohyb a výběh s trávou nebo pískem jim umožní projevit tuto přirozenou potřebu.

Následováním těchto kroků můžete zajistit zdravé a šťastné prostředí pro chov slepic. Nejenže budete mít pravidelný zdroj čerstvých vajíček, ale také si vytvoříte harmonické prostředí pro vaše péřové společníky.